Vrije vormgever Yoo Mi Lee (Seoul, 1977) is gefascineerd door hoe alledaagse voorwerpen worden gebruikt en bewaard, omdat het veel zegt over hoe mensen wonen en leven. Ze geeft gebruikte (textiele) voorwerpen een nieuwe identiteit. "Hier, in het rijke westen is er een overvloed aan alles. Zodra we uit een kledingstuk zijn gegroeid of een meubel niet meer nodig hebben gooien we het weg.” Voor die voorwerpen en restmaterialen richt ze een monument op door er een nieuwe vorm aan te geven. Zo worden versleten binnen voeringen van kimono’s, die als verpakkingsmateriaal voor keramiek dienden, een meterslang patchwork voor een hangende installatie en uiteindelijk weer opnieuw verwerkt tot een gordijn.

 

Yoo Mi maakt eigen werk maar geeft ook graag workshops op maat voor alle leeftijden. Ze is heel vindingrijk en als gediplomeerd 'Beroepskunstenaar in de Klas' weet ze raad met een inval-les van een half uur tot een terugkerende cursus. Ze begint haar workshops graag met een gezamenlijk moment met bijvoorbeeld muziek of een gedicht. Daarna laat ze leerlingen kennismaken met een paradijs van materialen. Ze verwonderen zich over de vormen die ontstaan, leren spelenderwijs grove bewegingen te verfijnen. Yoo Mi geeft veel vrijheid, maar altijd binnen een kader of thema. Aan het eind van de workshop blinken deelnemers van trots, omdat ze iets eigens hebben gemaakt.

 

Opleidingen

2019  Post-HBO opleiding: Beroepskunstenaar in de klas (BIK) - Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK)

2008  Master of Fine Arts: Applied Arts department - Sandberg Instituut Amsterdam

2005  Bachelor Mode & Textiel: specialisatie vrije vormgeving - Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) Den Haag

2003  Bachelor Design: Decorative Arts, The Nottingham Trent University, Nottingham Engeland

2001  MBO: Ambachtelijk Meubelstofferen - Hout & Meubileringscollege Amsterdam